Mini appelflapjes dat serveer ik vanavond aan mijn gasten. Deze avond is de wijkvergadering bij ons thuis. Er komen dan zo\’n 4 andere bewoners bij ons langs om te gaan kijken wat er in de buurt nog geregeld moet worden.
Mijn echtgenoot neemt deze taak in het wijkbestuur waar. Maar als de vergadering bij ons plaats vindt dan zorg ik voor iets lekkers. Vorige keer zorgde ik al eens voor een frangipane taartje en deze keer zet ik een schaal met mini appelflapjes op tafel.
Het is voor mij namelijk een lange dag geweest op kantoor en mijn hoofd begint al wat zeer te doen. En ik heb niet zoveel tijd meer om dit gebak thuis op tafel te krijgen. Dus dan appelflapjes,… ik heb namelijk nog wat bladerdeeg in de diepvries zitten en ook appels heb ik nog genoeg liggen.
Mini appelflapjes
Appelflappen zoals je ze in de winkel koopt zijn best groot om zo even na je maaltijd nog te eten. Daarom maak ik nu mini appelflapjes. Zo kan iedereen, maakt niet uit hoeveel trek ze hebben nog een appelflapje eten.
Ik denk dat ik ook nog wat gekarameliseerde walnoten door de appels doe. Dat voegt toch weer een kleine variatie toe aan de gewone appelflap. Daarnaast ga ik met speculaas kruiden werken in plaats van gewoon kaneel. We zitten nu toch volop in de Sint periode. Met elke avond een stukje Sinterklaasjournaal.
Kindvriendelijk
De mini appelflapjes zijn erg kindvriendelijk. Ook peuters kunnen hier al mee helpen. Een paar eenvoudige stappen dan even in de oven en dan smullen maar. Door de kiezen voor kleine appelflapjes zorg je er ook voor dat de buik van je peuter niet direct voor de rest van de dag vol zit met appelflap. 😉 Wel zo handig als je wilt dat ze ook nog iets anders eten.
Veel succes met bakken. Laat me vooral weten wat je er van vond.
Mini appelflapjes
Beschrijving
Een appelflap, een heerlijk gebakje van bladerdeeg gevuld met appel. En deze keer voeg ik ook wat walnoten en speculaaskruiden toe.
Ingrediënten
Bereiding
-
Appels in stukjes snijden
- Schil de appel(s)
- Verwijder het klokhuis
- Snij in kleine blokjes. Hoe kleiner de blokjes hoe meer appel er straks in je appelflap past.
-
Appelvulling maken
- Voeg de speculaaskruiden toe aan de appelblokjes
- Voeg ook de (gekarameliseerde) walnoten toe.
- Roer dit mengsel goed door elkaar
-
Maak de mini-appelflapjes
- Neem een plakje bladerdeeg en snij dit diagonaal in 2.
- Verdeel nu over elke helft zoveel mogelijk appelvulling. Blijf wel een halve cm van de rand.
- Doe de appelflapjes toe en duw de randen met een vork in elkaar.
Tip: Een vork zorgt ook voor een mooi typisch gestreept patroon aan de kant. - Leg de mini- appelflapjes op een bakpapier/ bakmatje op de ovenplaat.
- Doe deze stappen opnieuw voor alle overgebleven plakjes bladerdeeg.
-
Smeer de mini-appelflapjes in met eigeel
- Kluts het ei in een bakje.
- Smeer nu met een kwast alle appelflapjes in met ei.
Tip: Het eigeel zorgt ervoor dat je appelflap zo'n mooi goudbruin kleurtje zal krijgen.
Wil je ook nog wat krokante suikerkorrels op je appelflap dan strooi je er nu nog wat grove suiker over.
-
Bak de mini-appelflapjes af in de oven
- Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven van 170 graden.
- Bak de appelflappen af in 20 minuten.
- Laat even afkoelen zodat je je vingers er niet aan verbrand en eet smakelijk!
Veelgestelde vragen
Bladerdeeg is zelf niet echt zoet, daarom zou ik kiezen voor een zoetzure appel zodat de appelflap mooi in balans blijft.
Daarnaast kies je best voor een niet te sappige appel omdat die ervoor kan zorgen dat het bladerdeeg te nat wordt en dan niet meer lekker krokant wordt.
Kies je nu wel voor een sappige appel voeg dan een theelepel paneermeel toe aan het appelmengsel. Dan neemt dat het eerste vocht op.
Aanraders zijn dan ook jonagold en elstar appels.
Appelflappen zijn net gebakken, natuurlijk het aller lekkerste. Maar als je ze na het afbakken goed laat afkoelen op een rooster dan kun je ze daarna luchtdicht nog 2 dagen houden op kamertemperatuur. De appelflappen zijn koud ook erg lekker. Maar eet je ze nu liefst warm dan kun je ze nog even opwarmen in de oven op zo'n 150 graden.